Organisten 2024

Het openingsconcert op zaterdag 13 juli 2024 in de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek is een samenwerking van meerdere organisten, te weten Arno Kerkhof, Marcel Verheggen, Hans Leenders en Blokfluitensemble Lunet.

Bekijk het programma van het openingsconcert

Marcel Verheggen

Marcel Verheggen (*1961, Maastricht) is organist van de Sint-Servaasbasiliek en hoofdvakdocent orgel aan het conservatorium in Maastricht. Hij houdt zich bezig met alle soorten muziek, van de vroegste orgelmuziek tot aan het uitvoeren van premières in samenwerking met componisten. Ook is hij actief als improvisator. Als KKOR- adviseur is hij betrokken bij restauratie- en nieuwbouwprojecten van orgels. Hij is vice-voorzitter van het CvON, het college van orgeladviseurs. Hij is veelgevraagd als solist, begeleider en docent (masterclasses) op nationale en internationale podia. In Maastricht is hij actief als een van de artistieke adviseurs bij de stichting Pro Organo.

Bekijk het programma van deze organist >

Hans Leenders 

Hans Leenders: Artistiek leider kamerkoor Studium Chorale, leider Kamerkoor Maastricht en Schola Maastricht; adviseur L’Europe & l’Orgue; cantor-organist OLV Basiliek en dirigent Basilicakoor, Consort en ‘schola cantorum’. Hoofdvakdocent orgel en koordirectie Conservatorium Maastricht. Lid Stichting Limburgse Componisten, met name bekend om zijn vocale muziek (uitgegeven bij Ascolta Music Publishing Houten).

Bekijk het programma van deze organist >

Blokfluitensemble Lunet

De vijf musici van Blokfluitensemble Lunet: Eveline Arnold, Hanna Gründer, Susan Houtman, Hanne Marie Janse, Mathieu Vermeulen, zijn werkzaam als uitvoerend kunstenaar en docent in Nederland, Belgiė en Duitsland. Zij laten zich in hun blokfluitspel ook inspireren door hun andere muzikale vaardigheden, werkzaamheden en ervaringen. De concertprogramma’s van Lunet zijn steeds samengesteld rond een thematische rode draad. Daarbij wordt geput uit een breed repertoire van zowel oude als nieuwe muziek, origineel of bewerkt. Recente programma’s van Lunet waren o.a. Gradus ad Parnassum: Muziekles voor Dummies, Muzikaal Labyrint, De “Foute” Noot, en Maatwerk. Het ensemble treedt op in Nederland, Belgiė, Duitsland en Frankrijk en bracht meerdere werken in première, die aan het ensemble zijn opgedragen.

Bekijk het programma >

Arno Kerkhof

Arno Kerkhof studeerde piano, orgel en kerkmuziek in Maastricht. Vervolgens studeerde hij orgel in Amsterdam bij Jacques van Oortmerssen, waar hij in 1999 het diploma Uitvoerend Musicus cum laude behaalde. Hij behaalde prijzen op internationale concoursen in Kotka (Finland) en Erfurt en bouwde een uitgebreide concertpraktijk op met regelmatige optredens in Helsinki, Thüringen, Italië, Denemarken, Nederland en België. Hij is in het bezit van een door Marc Nagels gebouwd verplaatsbaar orgel in 18e-eeuwse Venetiaanse stijl. In 2021 kwam zijn cd “Sweelink – organ works” uit, gespeeld op dit unieke instrument. Ook specialiseerde hij zich in het Franse drukwindharmonium, wat o.a. blijkt uit zijn cd’s “Souvenir de Noël” en “Divertissement”, die zeer lovende kritieken kregen. Hij is dirigent/organist in Sittard en Valkenburg, en dirigent van kamerkoor Quartna uit Maastricht en Vocaal Ensemble Arabesque te Geleen. Daarnaast is hij docent aan muziekschool Schunck in Heerlen.

Bekijk het programma van deze organist >

David Franke

David Franke, geboren in Freiberg/Saksen, studeerde kerkmuziek, orgel en orgelimprovisatie in Stuttgart, Kopenhagen en Berlijn. Sinds 2018 is hij hoogleraar orgel en orgelimprovisatie en hoofd van het Instituut voor Heilige Muziek aan de ‘Universität für Musik Freiburg’. Van 2008 tot 2018 was David Franke organist van het Hildebrandt-orgel (1746) van de St. Wenzelkerk in Naumburg, een van ’s werelds belangrijkste historische orgels. Johann Sebastian Bach was nauw betrokken bij de planning en het onderzoek hiervan. Van 2009 tot 2018 gaf David Franke ook lessen orgelimprovisatie aan de Universiteit voor Muziek en Podiumkunsten Stuttgart. David Franke won diverse prijzen op internationale orgelconcoursen (waaronder de “Grand Prix d’Improvisation”/1e prijs op het Internationale Orgelconcours, de “Grand Prix de Chartres”/Frankrijk, de Publieksprijs op het Internationale Orgel Improvisatie Concours Haarlem, Nederland). Hij geeft concerten en masterclasses door heel Europa en was jurylid van vele Europese orgelconcoursen. Opnames voor televisie, radio en op cd legden het werk van David Franke vast als vertolker en improvisator.

Bekijk het programma van deze organist >

Vincent Kusters

De Nederlandse bariton Vincent Kusters heeft voor zijn liedvertolking diverse prijzen gewonnen, waaronder de Vocallis Liedprijs (Vaals, 2017 en 2018) en werd winnaar van het Schumann Wettbewerb (Zwickau, 2020/2021). Samen met zijn duo-partner pianist Charlie Bo Meijering won hij de prijs “Vrienden van het IVC” (‘s-Hertogenbosch, 2019), en tweemaal de eerste prijs in “Liedkunst im Schloss vor Husum” (2021 en 2023), het “Young Artist Platform” van het Internationaal Liedfestival Zeist (2021) en de prijs voor “Besten Interpretation eines Schubert-Liedes” tijdens het Internationalen Lied-Wettbewerbes Bolko von Hochberg (Görlitz, 2022).

Ook won hij samen met organist Nick Goudkuil de eerste prijs tijdens Internationaler Wettbewerb für Orgel und Gesang (Neuss, 2020). In 2023 richtte Vincent een stichting voor de zangkunst op, de J.M. Vogl-stichting.

Bekijk het programma >

Charlène Bertholet

Charlène Bertholet behaalde in 2020 haar masterdiploma aan het Institut Supérieur de Musique et de Pédagogie in Namen. In 2018 startte hier ook haar orgelstudie, die ze momenteel afrondt aan het Conservatoire Royal de Bruxelles bij Benoît Mernier. In 2022-2023 deed ze een Erasmusjaar aan de ‘Universität für Musik und Darstellende Kunst’ in Wenen bij Pier Damiano Peretti. Als organiste speelt Charlène in verschillende kerken in Brussel en werkte ze mee aan de opname van de orgelwerken van Olivier Messiaen in de kathedraal van Toul (F). Ze heeft een grote belangstelling voor zowel moderne als oude kamermuziek, zowel als pianiste en organiste. Ze is lid van het Philea klaviertrio en het Myosotis ensemble.

Bekijk het programma van deze organist >

Pascale Van Coppenolle

Pascale Van Coppenolle werd als dochter van een Belgische diplomaat in Tokio geboren en kreeg haar eerste muzikale opleiding in Londen, Brussel en later in Den Haag. Na haar studie aan het Koninklijk Conservatorium in Luik (orgel) volgde zij masterclasses bij André Isoir, Bernard Lagacé, Luigi Ferdinando Tagliavini, Harald Vogel en Xavier Darasse. Daarna studeerde zij muziekcompositie aan de Universiteit voor Muziek in Keulen. Na een concert- en onderwijscarrière in België en Luxemburg werd ze in 2007 tot titulair organist benoemd aan de stadskerk in Biel – een functie die ze tot einde 2023 bekleedde – en als orgeldocent aan de Universiteit van de Kunst in Bern. Als maker van talloze gediversifieerde en interdisciplinaire concertcycli is ze betrokken bij de realisatie van het nieuwe Metzler-orgel in de stadskerk van Biel, dat over een winddynamisch manuaal beschikt (2011). Pascale Van Coppenolle werkt samen met talrijke gerenommeerde solisten en ensembles. Experimentele improvisatie zijn onderdeel van haar muziekpraktijk. Zij maakte opnames op de historische orgels van Groothertogdom Luxemburg (4 cd’s van het Belgisch label René Gailly). Op een dubbel cd presenteert zij, met muziek van Bach tot Liszt en op het Hexachord thema, de twee bijzondere orgels van de stadskerk van Biel, waarbij ze ook de mogelijkheden van het winddynamisch orgel in vrije improvisaties betrekt (Tulip Records-label, NL). www.pascalevancoppenolle.org

Bekijk het programma van deze organist >

Stan Van Rompay

Stan Van Rompay (°1999) is organist en klavecinist. Hij studeerde aan de conservatoria van Gent, Brussel, Leuven, Bologna en Göteborg. Zijn afsluitend examenrecital leverde hem de “Hoogste onderscheiding met complimenten” op. Hij studeerde bij onder meer bij Luc Ponet, Bart Naessens, Bart Jacobs, Joel Speerstra, Karin Nelson, Catalina Vicens en Ignace Michiels. Momenteel vervolgt hij zijn studie aan de prestigieuze Eastman School of Music in Rochester, New York, waar hij zich richt op concertuitvoering. Hij doceert orgel, begeleidingspraktijk en klavier aan de Stedelijke Muziekacademie van Roeselare (STAP) en treedt op als solist, ensemble speler en begeleider van koren.

Bekijk het programma van deze organist >

Philip Crozier

Philip Crozier (*1957, Preston, UK) begon op zijn zestiende met zijn orgelstudie. In korte tijd ontving hij het ARCO-diploma (Associateship of the Royal College of Organists) en het LRAM-diploma (Licentiate of the Royal Academy of Music) voor orgelspel. Tijdens zijn studie aan Cardiff University won hij in 1978 en 1979 de Glynne Jones prijs voor orgel. In 1979 studeerde hij daar af. Hij zette zijn studie voort in Parijs bij de blinde organist André Marchal (1894–1980). In 1984 verhuisde hij naar Canada. Met zijn echtgenote Sylvie Poirier, organiste en schilderes, vormde hij in 1990 een orgelduo, dat internationaal bekend werd door speciaal gecomponeerde duetten en de uitgave van cd opnames, waaronder drie cd’s met solo orgelwerken van Petr Eben. Philip Crozier gaf tal van orgelrecitals (Europa, Noord-Amerika) en is organist van de St. George’s Anglican Church, Montreal en Music Director van de Westmount Park United Church. Hij is begeleider van de Stewart Hall Singers, het Concordia University Chorus, en l’Ensemble Opus 16. Hij is een veelgevraagd begeleider en heeft daarnaast een internationale carrière als soloconcertgever.

Bekijk het programma van deze organist >

Yarno Missiaen

Yarno Missiaen (2005*) startte met orgel aan het Lemmensinstituut te Leuven. Momenteel studeert hij aan het conservatorium van Tilburg bij R. Huijbregts. In ’23 ontving hij samen met Peter Thomas in Kortrijk (België) de prijs voor de beste vertolking van het modernere werk van Kristiaan Van Ingelgem en van Max Reger. In ‘23/’24 heeft hij het gehele Orgel-Büchlein (BWV 599-644) van J.S. Bach opgenomen op het Contius/ Potvlieghe orgel in Wondelgem (België). Yarno is een veelgevraagd musicus. Hij heeft een drukke concertagenda met recitals in Knokke, Gent, Brussel, Tilburg, Rotterdam, Eindhoven, Maastricht, Amsterdam en Londen.

Bekijk het programma van deze organist >

Lucile Dollat

Lucile Dollat ​​studeerde orgel en improvisatie aan het Conservatoire Régional de Saint-Maur-des-Fossés (bij Éric Lebrun en Pierre Pincemaille). Ze vervolgde haar studie aan het Conservatoire National Supérieur de Musique et de Danse de Paris, waar ze een masterdiploma in orgelinterpretatie behaalde (Michel Bouvard en Olivier Latry), een bachelordiploma in orgelimprovisatie (Thierry Escaich en László Fassang), en prijzen in harmonie, contrapunt, fuga en muziekvorm en orkestratie. Ze won verschillende prijzen op internationale orgelconcoursen, waaronder de Grand Prix en de Publieksprijs van de “André Marchal – Gaston Litaize” (concours Parijs, 2017), de tweede prijs van de “Pierre de Manchicourt” (concours Béthune – Sint-Omaars, 2016). Sinds eind 2021 doceert ze praktische harmonie aan het Conservatoire National Supérieur de Musique et de Danse de Paris. Zij is organiste van het Cavaillé-Coll-orgel in de kerk Saint-Maurice de Bécon (Courbevoie, Parijs). In januari 2022 werd haar eerste cd “Tiroirs Secrets – French organ rarities” uitgebracht door het label Château de Versailles Spectacles, opgenomen op het orgel van de Koninklijke Kapel, Château de Versailles, samen met percussionist Michael Metzler. In september 2022 wordt Lucile Dollat ​​artist in residence aan het Grenzing-orgel van het Auditorium van het Maison de la Radio et de la Musique, Parijs. In januari 2023 wordt ze artist in residence van de Fondation Royaumont, op het Cavaillé-Coll-orgel van de abdij van Royaumont. In september 2024 verschijnt haar tweede cd “Night Windows”, opgenomen op het grote orgel van het Maison de la Radio in Parijs, samen met percussionist François Vallet.

Bekijk het programma van deze organist >

David Jin

Na afronding van zijn pianostudie aan de Shanghai Academy of Film Arts, volgde David Jin zijn orgelstudie aan het Conservatorium van Maastricht bij Marcel Verheggen en Hans Leenders. Hij heeft veel praktijkervaring, ook als pianoleraar en is al geruime tijd actief in de liturgie en in het muziekonderwijs.

Bekijk het programma van deze organist >

Poppeia Berden i.s.m. Hans-Josef Loevenich

Poppeia Berden (1996*), sinds 2023 organiste van de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek te Maastricht (Séverin 1652, Müseler 1765 en Flentrop 1996), studeert momenteel master kerkorgel aan het conservatorium te Maastricht. In 2020 behaalde zij hier haar bachelor, met lof. Haar docenten waren Marcel Verheggen en Hans Leenders. Poppeia volgde verschillende masterclasses in Europa, onder meer bij Leo van Doeselaar, Christophe Mantoux, Theo Jellema, Michel Bourcier en Olivier Penin. Naast haar werkzaamheden als docent orgel speelde ze verschillende concerten in binnen- en buitenland. In 2018 behaalde ze – samen met haar duopartner – de 3e prijs bij de “Internationalen Orgel-Gesangswettbewerb” te Neuss. In het belang van de kunsteducatie heeft Poppeia haar medewerking verleend aan verschillende kindervoorstellingen en opera’s. In samenwerking met Marijk Greweldinger heeft zij meegewerkt aan de voorstelling “Op reis met Johann Sebastian Bach”.

Hans-Josef Loevenich (1958*), begon zijn muziekstudie in 1976 aan de Muziekuniversiteit in Keulen (kerkmuziek, muziekonderwijs, orgel en klavecimbel). Talrijke masterclasses voor orgel en directie maakten zijn opleiding compleet. In 1980 nam hij deel aan de internationale masterclass voor orgel in Assisi. Van 1991-2021 was hij regiovertegenwoordiger voor St. Anna, Düren. In de jaren 1988, 2002, 2011 en 2012 ontving hij compositie- en koorprijzen. In 1999 werd hij benoemd tot muziekdirecteur FDB (Fachverband Deutscher Berufschorleiter). Sinds 2021 werkt hij als freelance organist, dirigent en muziekpedagoog. Het Dreiländer Kammerorchester dat hij sinds 2022 leidt, is opgericht in 1982 en telt 15 leden. Muziekstijl: van de renaissance tot de hedendaagse tijd. Regelmatig worden premières uitgevoerd.

Bekijk het programma van deze organist >