Organisten 2023

Marcel Verheggen

Marcel Verheggen (*1961, Maastricht) studeerde orgel en muziektheorie aan het conservatorium van Maastricht. Na het behalen van het diploma Uitvoerend Musicus met onderscheiding volgde hij cursussen in binnen- en buitenland en zette hij zijn orgelstudie voort bij Guy Bovet in Zwitserland. Marcel Verheggen is als organist verbonden aan de St. Servaasbasiliek in Maastricht. Naast zijn werkzaamheden als kerkmusicus geeft hij vele concerten in binnen- en buitenland en maakt hij geregeld radio-, cd- en dvd-opnames. Hij is hoofdvakdocent orgel aan het Conservatorium te Maastricht en geeft meestercursussen in binnen- en buitenland. Daarnaast is hij adviseur van de Katholieke Klokken- en Orgelraad waar hij betrokken is bij nieuwbouw- en restauratieprojecten. Hij is lid van het College van Orgeladviseurs Nederland, en als examinator betrokken bij de landelijke opleiding tot orgeladviseur. Hij is artistiek adviseur van de Maastrichtse orgelserie ‘Pro Organo’.

Bekijk het programma van deze organist >

Hans Leenders 

Hans Leenders is artistiek leider van het professionele kamerkoor Studium Chorale en artistiek adviseur van het orgelfestival L’Europe & L’ Orgue. Tevens is hij hoofdvakdocent orgel en koordirectie aan het Conservatorium Maastricht. Hans Leenders is cantor-organist van de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek te Maastricht (Séverin 1652, Müseler 1765 en Flentrop 1996), dirigent van het Basilicakoor en oprichter van het Basilica Consort. Tenslotte is hij titulair-organist van de Kopermolen te Vaals (Hilgers 1765). Tijdens de Corona-pandemie schreef Leenders zijn ‘Missa In Simplicitate’ die in binnen- en buitenland gretig aftrek heeft gevonden. Zijn ‘Missa Choralis’ ging in 2021 tijdens festival Musica Sacra in première. Onlangs gingen drie opdrachtcomposities in première: ‘Im Grenzland’ voor het festival Maastrichtse componisten, de Orgelfantasie over het Te Deum in Hoorn en de ‘Missa Amelberga’ tijdens de Heiligdomsvaart te Susteren.

Bekijk het programma van deze organist >

Wibren Jonkers

Wibren Jonkers (1999) studeert hoofdvak orgel aan het Conservatorium van Amsterdam bij Pieter van Dijk en Matthias Havinga. Lessen basso continuo en improvisatie krijgt hij van Miklós Spányi. Daarnaast volgt hij bijvak klavecimbel en klavichord bij Menno van Delft en bijvak piano bij Jaap Kooi. Aan het Rotterdams Conservatorium (Codarts) studeert Wibren kerkmuziek bij Hayo Boerema, Arie Hoek en Hanna Rijken. Masterclasses volgde hij bij onder anderen Michel Bouvard, Ben van Oosten, Louis Robilliard en Thomas Trotter. Naast zijn muzikale activiteiten studeert hij theologie aan de Theologische Universiteit Apeldoorn. Als kerkorganist is Wibren verbonden aan kerken in Amersfoort, Amsterdam en Nunspeet. Daarnaast is hij vesperorganist van de Oude Kerk in Amsterdam en cantor van de Protestantse gemeente Zeewolde. Hij geeft orgel- en pianoles en is actief als concertorganist, continuospeler en begeleider van koren en solisten. Wibren won prijzen op verschillende concoursen, waaronder de eerste prijs op het Duyschot Orgelconcours (2022) in Amsterdam.

Bekijk het programma van deze organist >

Christian Tarabbia

Na zijn orgelstudie aan het “Cantelli” Conservatorium in Novara, bekwaamde Christian Tarabbia zich verder in barokmuziek aan het “Claudio Abbado” muziekinstituut in Milaan in de orgelklas van Lorenzo Ghielmi. Hij volgde verschillende masterclasses bij internationaal gerenommeerde organisten zoals Tagliavini, Zehnder, Peretti, Vogel, Lohmann, en Christie. Sinds 2002 is hij titulair organist van de Collegiata van Santa Maria in Arona, waar hij het orgel “Dell’Orto en Lanzini” op.1 bespeelt. Hij is artistiek leider van het Internationale Orgelfestival dat jaarlijks in Arona wordt gehouden en hij leidt festivals in de provincie Novara, gericht op het behoud en de waardering van het grote aantal historische instrumenten aldaar. Hij gaf concerten bij orgelfestivals,in Italië en andere Europese landen en soleerde er met orkesten en ensembles. Hij speelde ook in Rusland (Bachfestival van Moskou en Khanty-Mansijsk Philharmonic in Siberië) en in 2013 was er een concerttournée in Australië. Door zijn interesse voor historische literatuur en praxis werd hij uitgenodigd om in vele landen beroemde historische instrumenten te bespelen. Als docent heeft hij masterclasses gegeven – gericht op Italiaanse en Europese renaissance- en barokorgelmuziek – aan het Gnessin State Musical College in Moskou en op Europese academies. Hij nam cd’s op voor de internationale labels “Fugatto” en “Da Vinci Records”. Zijn optredens wereden uitgezonden door verschillende Italiaanse netwerken; Spaanse, Portugese, Poolse nationale radio-tv-zenders en Melbourne 3MBS klassieke muziekradio. www.christiantarabbia.it.

Bekijk het programma van deze organist >

Xiao Dong

Xiao Dong (1992, China) behaalde in 2017 zijn master ‘piano’ aan het Royal Conservatorium van Brussel en in 2018 een post-master diploma ‘artistiek onderzoek’ met een project over de interpretatie van de pianomuziek van Franz Schubert. Hij ontving hiervoor de grootst mogelijke onderescheiding. Dong werkte als begeleider bij de Muziekacademie van Sint-Lambrechts-Woluwe (Brussel) en speelde als solist bij concerten in België en China. Als organist heeft hij recitals gegeven in verschillende kerken van Brussel. Momenteel is Dong doctoraatsonderzoeker aan de Université Libre de Bruxelles en het Koninklijk Conservatorium van Brussel. Hij werkt aan een proefschrift over de klavierpraktijken van Felix Mendelssohn.

Bekijk het programma van deze organist >

Johann Vexo

Johann Vexo (1978, Nancy) is momenteel professor orgel aan het Conservatorium en aan de Superior Music Academy in Straatsburg. Eerder was hij (koor)organist van Notre-Dame in Parijs en van het Cavaillé-Coll-orgel van de kathedraal van Nancy.  Johann Vexo studeerde orgel, oude muziek en klavecimbel aan het conservatorium van Straatsburg bij Christophe Mantoux, waar hij de Premier Prix voor orgel behaalde. Hij vervolgde zijn studie aan het conservatorium van Parijs bij Michel Bouvard en Olivier Latry (orgel) en Thierry Escaich en Philippe Lefebvre (improvisatie). Hij behaalde  de Premier Prix in zowel orgel als basso continuo en aanvullende prijzen in harmonie en contrapunt. Johann Vexo speelde in Europa, de Verenigde Staten, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland en Rusland, bij tal van internationale muziekfestivals en orgelseries, met verschillende orkesten en ensembles, op vooraanstaande locaties. Hij werd uitgenodigd om masterclasses orgel te geven voor de American Guild of Organists aan prestigieuze instellingen. Tevens heeft hij verschillende cd’s opgenomen op historische Franse orgels, waaronder het grote orgel van de Notre Dame kathedraal in Parijs (JAV Recordings-label).

Bekijk het programma van deze organist >

Poppeia Berden

Poppeia Berden (1996) studeert momenteel master kerkorgel aan het conservatorium te Maastricht. In 2020 is zij met lof afgestudeerd voor haar bachelor kerkorgel te Maastricht. Ze kreeg les van Marcel Verheggen en Hans Leenders. Naast kerkorgel heeft zij zang als bijvak gestudeerd. Ze heeft vele masterclasses gevolgd in Europa, onder meer bij Leo van Doeselaar, Christophe Mantoux, Theo Jellema en Olivier Penin. Naast haar werkzaamheden als docent en kerkmusicus heeft Poppeia verschillende concerten gespeeld in binnen- en buitenland, waarin begeleiden voor haar ook een grote rol speelt. Poppeia heeft haar medewerking verleend aan verschillende kindervoorstellingen en opera’s. In samenwerking met Marijk Greweldinger heeft zij samen de voorstelling “Op reis met Johan Sebastiaan Bach” geschreven. In 2018 heeft Poppeia de 3e prijs behaald bij de “Internationalen Orgel/Gesangswettbewerb”, te Neuss samen met haar duo partner Eva Diederix.

Bekijk het programma van deze organist >

Matthias Havinga

Matthias Havinga is concertorganist en pianist, hoofdvakdocent orgel aan het Conservatorium van Amsterdam, en organist van de Oude Kerk Amsterdam. Hij studeerde summa cum laude af bij Jacques van Oortmerssen aan het Conservatorium van Amsterdam, waar hij ook zijn pianodiploma behaalde bij Marcel Baudet. Aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag studeerde hij kerkmuziek bij Jos van der Kooy en Theo Goedhart. Matthias won prijzen op verschillende internationale orgelconcoursen en is wereldwijd actief als concertorganist. Hij concerteerde in talloze Europese landen, Rusland, de USA en Zuid-Amerika, en soleerde bij gerenommeerde koren en orkesten als het Nederlands Kamerkoor en het Radio Filharmonisch Orkest. Daarnaast geeft hij masterclasses over de hele wereld. Voor Brilliant Classics nam hij verschillende CD’s op: ‘J.S.Bach-Italian Concertos’, ‘Passacaglia’, ‘Dutch Delight’, ‘Mendelssohn – Organ Works’, ‘Concerto Barocco’ met blokfluitkwintet Seldom Sene, en ‘Miroir de Peine’ met sopraan Klaartje van Veldhoven. Ook onderhoudt hij een veelbezocht Youtube-kanaal en is hij te zien in de AllofBach serie van de Nederlandse Bachvereniging. Matthias speelt graag de hele breedte van het orgelrepertoire, van middeleeuwse tot 21e eeuwse muziek en alles daar tussenin. Daarnaast combineert hij het orgel graag met andere musici.

Bekijk het programma van deze organist >

Michael Bennett

Michael Bennett, geboren in 1998 in de Verenigde Staten, studeert momenteel orgel aan het Conservatorium van Amsterdam bij Pieter van Dijk (samen met Menno van Delft voor historische toetsenborden en Miklos Spanyi voor improvisatie). Hij is gepassioneerd door de muziek van de 17e eeuw en improvisatie. Momenteel is hij ‘leerlingorgelmentor’ aan het Strumphler-orgel uit 1792 in de Remonstrantse Kerk te Alkmaar en aan het Ypma-orgel uit 1877 in De Terp in Alkmaar-Oudorp.

Bekijk het programma van deze organist >

Remy Syrier

Remy Syrier studeerde aan het Maastrichts Conservatorium orgel bij Jean Wolfs en klavecimbel bij  Anneke Uittenbosch en Ton Koopman. Vervolgens zette hij in Amsterdam zijn klavecimbel- en orgelstudie voort bij respectievelijk Gustav Leonhardt en Ton Koopman. Hij studeerde muziekwetenschap aan de Universiteit Utrecht, waar hij in 2014 promoveerde op een dissertatie over de Maastrichtse orgelmakers Joseph (1755-1837) and Adam Binvignat (1789-1850). Als orgel- en klavecimbelsolist concerteerde hij in geheel West-Europa. Hij maakte hij CD- en radio- en televisie-opnames van historische orgels in Nederland, België en Duitsland. Als continuospeler vertolkt hij in het door hem geformeerde Ensemble Agimont muziek uit de baroktijd en speciaal ook onbekende, veelal onuitgegeven composities. Remy Syrier doceerde het hoofdvak klavecimbel aan de conservatoria van Maastricht en Tilburg.

Bekijk het programma van deze organist >

Laurens Gardeniers

Laurens Gardeniers (°1976, Ulestraten) studeerde orgel bij Jean Wolfs, aan het Lemmensinstituut te Leuven en het conservatorium van Maastricht bij Marcel Verheggen en Hans Leenders. Hij behaalde in 2021 zijn Master diploma. Naast het orgelspel interesseert hij zich ook voor de orgelbouw en liep daarvoor stage bij orgelbouwer Verschueren te Ittervoort. Hij is momenteel als titularis organist verbonden aan de Abdij van Tongerlo (België).

Bekijk het programma van deze organist >

Eberhard Lauer

Eberhard Lauer (1956) was eerder directeur kerkmuziek van de Domkerk Mariendom in Hamburg en tot medio 2022 orgelprofessor aan de Muziekuniversiteit van Lübeck. Sindsdien werkt hij als freelance organist. Hij studeerde orgel en kerkmuziek in Aken, Düsseldorf en Amsterdam (orgelstudie bij o.a. Almut Rößler, Albert de Klerk en Xavier Darasse), alsmede musicologie en filosofie in Hamburg. Eerste prijzen won hij bij orgelconcoursen in Neurenberg en Speyer. Naast zijn repertoirefocus op de 19e en 20e eeuw (uitvoering van de complete werken van Mendelssohn, Schumann, Brahms, Franck, Messiaen, substantiële delen van de werken van Liszt, Reger en Vierne) gaat zijn voorkeur uit naar werken van J.S. Bach (meerdere complete uitvoeringen van de orgelwerken) en vooral naar vrije improvisatie. Als dirigent leidt hij het Palestrina Ensemble, de Schola Gregoriana en verschillende orkestformaties van de Mariendom in Hamburg, waar hij werken heeft kunnen uitvoeren uit bijna alle tijdperken van de sacrale muziek, van Gregoriaans tot nieuwe muziek. Hij concerteerde op internationale podia en maakte opnames voor radio, plaat en televisie.

Discografie: Bach, Mendelssohn, Liszt, Widor, Vierne en complete opnames van o.a. Messiaens orgelwerken.

Bekijk het programma van deze organist >

Anne Spink

Anne Spink (VS) is momenteel bachelorstudent in de klas van Matthias Havinga in Amsterdam. Haar muzikale nieuwsgierigheid bracht haar naar Göteborg, Helsinki, Groningen en Veneto. Altijd op zoek naar inspiratie en groei volgde ze lessen/masterclasses bij organisten Ben van Oosten, Olivier Larry, Hans-Ola Ericsson en Leo van Doeselaar. Tevens studeert ze improvisatie bij Jacob Lekkerkerker en krijgt ze regelmatig les in het Orgelpark.

Bekijk het programma van deze organist >

Loreto Aramendi

Loreto Aramendi is internationaal concertist en hoofdorganist van het Cavaillé-Coll-orgel (1863) van de basiliek van Santa María del Coro. Momenteel is ze professor aan het F. Escudero Conservatoire in San Sebastian. Ze gaf talloze recitals op internationale festivals in de VS, Japan, Rusland, Canada, Argentinië en de meeste Europese landen. Sinds 2014 werkt ze mee aan verschillende orgelrestauratiewerken. Op het het Nationaal Hoger Conservatorium van Lyon werkte ze samen met J. Boyer, L. Robilliard en J. Von Oortmersen. Ze vervolgde haar studie aan het National Regional Superior Conservatoire in Parijs bij N. Spieth. Ze volgde cursussen bij M. Radulescu, J. Oortmersen, W. Jansen, D. Moroney, R. Requejo, R. Szidon en Sacharov. Ze werkt al vele jaren samen met het Baskisch Symfonie Orkest, waarmee ze twee cd’s heeft opgenomen. Als organist, pianist en klavecinist, omamt ze alle periodes en stijlen in haar repertoire. Tevens heeft ze een graad in psychologie van de Universiteit van Baskenland (UPV).

Bekijk het programma van deze organist >

Jeroen Pijpers

Jeroen Pijpers (NL) is gespecialiseerd in kerkmuziek, met name in het Gregoriaans. Daarnaast heeft hij veel ervaring in het begeleiden van koren, ensembles en solisten. Jeroen is een veelzijdig musicus: hij is uitvoerder van oude muziek uit de Nederlanden, Spanje en Italië maar ook van Franse orgelmuziek, van barok tot hedendaags. Jeroen Pijpers kreeg les van Bernard Bartelink. Hij studeerde vervolgens bij Joris Verdin, aan het Lemmensinstituut in Leuven (B) en sloot zijn studie af aan de Hogeschool Utrecht bij Jan Raas. Hij volgde zijn masteropleiding bij Hans Leenders en Marcel Verheggen aan het Conservatorium van Maastricht.

Bij Kunstfactor volgde hij een specialisatiecursus gregoriaans, gedoceerd door Hans Leenders en hij volgde een cursus kinderkoor leiden bij Catrien Posthumus Meyjes. In 2022 was hij samen met sopraan Margarita Dudčaka prijswinnaar bij de wedstrijd voor orgel en zang te Neuss. Samen met Margarita en violiste Irina Trajkovska vormt Jeroen het ensemble Omnes Terminos.

Bekijk het programma van deze organist >

Joep van Leeuwen
Christine Moraal

Joep van Leeuwen (1955) studeerde klassieke gitaar aan het conservatorium van Maastricht en jazzgitaar aan de Swiss Jazz School. Daarnaast studeerde hij Master compositie bij John Slangen, Robert Platz en Vykintas Baltakas. Hij was van 1985 tot 2022 hoofdvakdocent jazzgitaar aan het conservatorium van Maastricht. Jazz is zijn core busines. Hij speelt in bezettingen variërend van sologitaar tot big band en in stijlen lopend van Swing tot Nu Jazz. Daarnaast ligt zijn bijzondere interessse in de zgn. Third Stream stijl. Deze stijl combineert de verworvenheden van jazz en gecomponeerde muziek. Zijn composities omvatten dan ook jazzthema’s naast uitgebreide stukken in de Third Stream stijl. Opvallend zijn zijn stukken voor de bezetting trombone & gitaar, kerkorgel & gitaar/synthesizer gitaar en strijkkwartet uitgebreid met gitaar en jazzbas.

Christine Moraal groeide op in Duitsland. Zij studeerde piano en muziekwetenschap in de VS. Later ontdekte zij haar passie voor het orgelspel. Zij behaalde haar Bachelor en Master aan het Conservatorium Maastricht bij Hans Leenders en Marcel Verheggen. Haar studie werd verder verrijkt door onderwijs bij o.a. Ludger Lohmann, Pieter van Dijk, Bernard Foccroulle en Willem Tanke. Bij het Internationale Orgel-Gesangswettbewerb 2014 in Neuss werd aan haar en haar duo-partner de eerste prijs toegekend. Haar bijzondere interesse gaat uit naar barokmuziek en naar de verkenning van nieuwe klankmogelijkheden in moderne orgelmuziek. Zij is kerkmusicus aan het historische Teschemacher orgel in Vaals en in de St. Jan in Maastricht.

Bekijk het programma van deze organisten >